Τα ψηφιακά cookies χρησιμοποιούνται στον ιστότοπό μας. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε ότι ορισμένα cookie λαμβάνονται από το πρόγραμμα περιήγησης και τη συσκευή σας.

Menu

 
Reels Image

'Αρθρα στο BLOG

6 λόγοι να ασχολείστε με την τέχνη ακόμα και αν δεν έχετε ταλέντο

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κυρίαρχη σφαίρα του εγκεφάλου μας καθορίζει το αν θα είμαστε κορυφαίαοι μαθηματικοί, καλλιτέχνες ή πολύγλωσσοι. Το γεγονός ότι δεν γεννηθήκαμε όλοι για όλα και ότι ακόμη και οι άνθρωποι με πολλά ταλέντα δεν μπορούν να είναι άψογοι στα πάντα, είναι κάτι πασίγνωστο και πριν να γίνουνε αυτές οι μελέτες. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, να είμαστε όλοι εξαιρετοκοί ζωγράφοι ή μηχανικοί αεροσκάφων. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να ασχολούμαστε με κάποια τέχνη, όχι επειδή είμαστε καλοί αλλά επειδή αυτό μπορεί να επιρεάζει πάρα πολύ θετικά τις διάφορες σφαίρες της ζωής μας.

 

 

Η τέχνες όπως η ζωγραφική και η μουσική αναπτύσσονται μαζί με τον άνθρωπο. Μπροστά σας είναι οι 6 λόγοι να δείξετε την δημιουργικότητα σας με οποιονδήποτε καλλιτεχνικό τρόπο. Η ιδέα δεν είναι να το κάνετε με επιτυχία αλλά να απολαύσετε την ίδια την διαδικασία της δημιουργίας.

Ένα πινέλο ζωγραφικής στα χέρια σας θα μειώσει το επίπεδο του στρες και της αναστάτωσης

 

Οι 2 μελέτες με όχι πολλούς συμμετέχοντες απέδειξχαν ότι 30-45 λεπτά ζωγραφικής διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει την ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και κάνει τον εγκαίφαλο μας να λειτουργήσει χωρίς πιέση. Οι μελέτες επίσης έδειξχαν ότι το εφέ αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα μας να ζωγραφίζουμε. Το μόνο που είναι σημαντικό είναι η διαδικασία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι κινήσεις με το πινέλο στον καμβά ζωγραφικής τους βοηθάνε να χαλαρώσουν και να σκέφτοναι πιο σαφώς.

 

 

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, κατά τη δική μας γνώμη, ίσως δεν πρέπει το πινέλο να είναι αποκλειστικά ένα πινέλο ζωγραφικής, πολλοί άνθρωποι που ασχολοόυνται με ντεκουπάζ ή με π.χ. συντήρηση επίπλων, θα ακούσετε πόσο τους χαλαρώνει η διαδικασία εφαρμογής χρωμάτων ή ακρυλικού βερνίκιου στην επιφάνεια. Η ίδια η μελέτη μάλλον θέλει και άλλα τεστ, αλλά μπορείτε κα μόνοι σας να δοκιμάσετε αν θα σας βοηθήσει το να κρατάτε πινέλο και με τέτοιο τρόπο να απελευτερώσετε από την πίεση της χαοτικής σύγχρονης κοινωνίας.

Η δημιουργία των εικαστικών τεχνών ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο

Μια άλλη μελέτη με το παρόμοιο θέμα έχει πιο συγκεκρημένα αποτελέσματα. Δείχνει ότι είναι εξαιρετικά καλό για τον εγκαιφαλό μας το να παρακολουθούμε κάποιο έργο εικαστικών τέχνων επειδή προωθεί διάφορες δραστηριότητες στον εγκέφαλο, αλλά τη δημιουργία του αποδεδειγμένα ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκαίφαλο.

 

 

Και το να παρακολουθούμε και το να δημιουργούμε ένα έργο είναι πολύ καλή άσκηση για και οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες – πράγμα κάπως παρόμοιο με όταν ας πούμε ασχολούμαστε με άρση βαρών και μετά μπορούμε να σηκώσουμε ένα κρεβάτι χωρίς να μας βοηθήσει κανείς.

Το να δημιουργούμε έργα τέχνης βοηθάει να ξεπεράσουμε θλίψεις

Οι ψυχολόγοι συχνά συμβουλεύω να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήμα μας και τις θλίψεις, ώστε να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να τα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα. Μια ψυχολιγική μελέτη όμως  δείχνει ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να νιώσουμε ανακούφωση από τις λύπες και θλίψεις είναι να... ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό!

 

 

Ζωγραφική ή σύνθεση μουσικής με κάποιο ευχάρστο θέμα τη ώρα που είμαστε λυπημένοι επιταχύνει την ικανότητα μας να συνεχίσουμε με νορμάλ ρύθμο ζωής μετά από κάποια θλιβερά γεγονότα. Και πάλι εδώ, σημασία έχει η ίδια διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα και πόσο καλό θα είναι το έργο σας.

Ακόμα και το να γράφετε και ζωγραφίζετε άσκοπα είναι... τέχνη!

Ή να το πούμε καλύτερα, ακόμα και αυτά έχουμε ένα θετικό εφέ, άσχετο με το πώς μοιάζουν, και είναι σίγουρο ότι αυτά δεν είναι έργα τέχνης. Στην μελέτη αποδείχθηκε ότι αύτες οι άσχετες γραμμές και σκίτσα στο χαρτί που τα κάνουμε π.χ. όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, μας βοηθάνε να θυμιθούμε και να μείνουνε λεπτομέρειες στο μυαλό μας. Αυτό μπορείτε πολύ εύκολα να δοκμάσετε και εσείς. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος το τηλέφωνό του, αντί να το γράψετε το ίδιο, πείτε το μερικές φοράς την ίδια στιγμή σχεδιάζωντας κάτι άσχετο στο χαρτί.

 

 

Το να γράφουμε για τα προβλήματά μας μάς βοηθάει να τα λύσουμε

Μια από τις μεθόδους θεραπίας της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών η οποια εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό, έχει τη προεύελσή της στη δημιουργική γραφή. Στην ψυχοθεραπία, πολύ συχνά η ασθενείς χρησιμοποιούνε ημερολόγιο σκέψεων. Η ιδέα είναι εκεί να γράφουν τις δύσκολες σκεψεις, τους φόβους ή μάλλον τους στοχούς σας και τάσεις προς το καλύτερο. Στην καθημερινή μας ζωή, το να γράφουμε τις σκέψεις μας θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε, να καθαρίσετε το μυαλό σας και ναι λύσετε κάποιo πρόβλημα. Δεν είναι απαραίτηο να διαβάσει κανείς μετά το λογοτεχνικό σας έργο. Αρκεί να το γράψετε να σας βοηθήσεις.

Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι το να ασοχλείται με μουσική κάποιος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις μικρότερες ηλικίες να παίζουν κάποιο όργανο και να τροαγουδάνε, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, να έχουν καλύτερη μνήμη και να μην ντρέπονται. Πρέπει όμως να πούμε ότι η μουσική υπηρέαζει θετικά και τους μεγάλους. Ξεχάστε αν έχετε ή δεν έχετε ταλέτνο, τραγουδήστε τουλάχιστον όταν κάνετε μπάνιο, να μην σας ακούσει κανείς, σίγουρα θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε από τα αρνιτικα συναισθήματα που σας πνίγουνε.

 

 

Εμείς εδώ αναφέραμε παραδείγματα για συγκεκρημές τέχνες, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν μπήκαν στη λίστα μας και είναι χρήσιμες. Αν σας αρέχουν τα σπορ, δοκιμάστε τον χώρο για παράδειγμα και απολαύστε την τέχνη με τέτποιο τρόπο. Αν δε σας αρέσουν ι λέξεις, δοκιμάστε με ένα πινέλο να φτιάχνετε αφηρημένα έργα τέχνης, χωρίς να στκέφτεστε τα αποτελέσματα. Μην ξεχάσετε, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Ξυλομπογιες και παστελ ακουαρελας

Ξυλομπογιές ακουαρέλας μοιάζουν αρκετά με τις κλασικές ξυλοπμογιές. Τους κρατάτε και χρησιμοποιείτε με τον ίδιο τρόπο, τους ξίνετε και μπορείτε να τους σφήσετε όπως τις κλασικές. Η μαγεία γίνεται όταν προσθέτετε το νερό. Δηλαδή, η χρήση τους είναι δυνατή χωρίς και με εφέ ακουαρέλας και να έχετε ως αποτέλεσμα κανονικές ζωγραφιές με ξυλομπογιές και παστέλ. Και αν θέλετε εφέ νερομπογιάς προσθέτετε... νερό!  Τα πλεονεκτήματα τους είναι η εύκολη τους χρήση, πρόσιτη τιμή και μετά από τη χρήση δε θα είναι λερωμένος ο χώρος σας. Περιέχουν μια ιδιαίτερη ουσία η οποια διαλύεται στο νερό και χάρη σε αυτή έχουμε το εφέ ξυλομπογιών.

 

 

Τα χρώματα αυτά υπάρχουν σε μορφή κλασικών ξυλομπογιών αλλά και κλασικών παστέλ τις οποιες μπορείτε να χρησιμοποείτε με κανονικού τρόπους και να προσθέσετε νερό μετά αν θέλετε. Όσον αφορά τη σκληρότητα των ξυλομπογιών, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκρημένο κριτήριο, αλλά αυτή εξαιρτάται μόνο από την εταιρεία που τις κατασκευάζει, όποτε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε περισσότερα είδη να βρείτε τι ακριβώς σας βολεύει προσωικά.  Πρέπει να ξέρετε όμως, ότι, όσο πιο μαλακή είναι η ξυλομπογιά, τόσο πιο εύκολη θα είναι η μεταφορά του χρώματος σε χαρτί.

 

 

Τα παστέλ, όπως είπαμε, επίσης περιέχουν την ουσία που διαλύεται στο νερό, ώστε να έχετε το εφέ ακουαρέλας. Αν θέλετε να συμπληρώσετε με νερό μεγαλύτερες επιφάνειες,, τα παστέλ είναι καλύτερη λύση από τις ξυλομπογιές αφού είναι ευρύτερα και πιο μαλακά από τις ξυλομπογιές. Αφού αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά καινούργια, στην ονομασία αναφέρεται πάντα η χρήση τους.

Πώς να τα χρησιμοποιείτε;

Η χρήση πολύ ευκολη είναι, το έχουμε πει. Όπως και οι κανονικές ξυλομπογιές και παστέλ. Όσον αφορά το νερό, μπορείτε να το προσθέσετε με πάνω από ένα τρόπο:

  1. Εφερμογή υγρού πινέλου ζωγραφικής επάνω σε ξυλομπογιά ή παστέλ – με ένα πινέλο ζωγραφικής βρεγμένο με καθαρό νερό περνάμε επάνω σε γραμμές που κάναμε με ξυλομπογιές ή παστέλ. Πόσο έντονη θα είναι η απόχρωση εξαιρτάται από την ποσότητα του χρώματος που έχετε βάλει στο χαρτί. Μην περνάτε όμως σ'ολες τις γραμμές, μόνο σε μερικές, έτσι το εφέ θα είναι πιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, γιατί δεν χρησιμοποιησατε κανονικες νερομπογιές, αν όλο το έργο θα είναι ακουαρέλες.
  2. Ζωγραφική σε υγρό χαρτί – πριν ξεκινήσετε τη ζωγραφική με ξυλομπογιές ή παστέλ ακουαρέλας, βρέξτε το χαρτί μέτρια. Θα έχετε ένα έργο με μαλακές και χυσμένες γραμμές. Μη βάλετε, όμως, πολύ νερό, γιατί μπορεί η ξυλομπογιά τότε να τρυπώσει το χαρτί.

 

 

 

  1. Μεταφέρτε το χρώμα με πινέλο ζωγραφικής – όπως το κάνετε με κλασικές νερομπογιές και παίρνετε το χρώμα από την παλέτες με πινέλο, απλά πάρτε τώρα το χρώμα από το μύτη του ξύλου. Συνεχίζετε να ζωγραφίζετε κανονικά, όπως με κλασικές νερομπογιές.
  2. Βρέξτε τη μύτη της ξυλομπογιάς ή του παστέλ πριν από τη ζωγραφική – με ένα υγρό πινέλο η με το χέρι σας. Οι αποχρώσεις θα είναι έντονες στην αρχή και μετά θα γίνουν ελφαρύ και πιο λεπτές, όταν στεγνώσουν.
  3. Κόψτε κομματάκι από την ξυλομπογιά ή το παστέλ – με μαχαίρι ζωγραφικής, κόψτε κομματάκια από τη μύτη και βάλτε τα σε υγρό χαρτί. Έτισ το έργο σας θα έχει πολύ καλή δόμηση.

 

 

Δε θα περισεύει να πούμε άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να μεταφέρετε ολόκληρο το έργο σας με νερό. Η ιδέα είναι να έχετε μια μείξη από τεχνικές. Αν δε θέλετε όμως να μείνει τίποτα ξυρό, περάστε πάλι με ξυλομπογιές ή παστέλ όταν στεγνώσει το έργο σας.
Αντί για κλασικό πινέλο ζωγραφικής, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα πινέλα που μέσα σε λαβή τους έχουν δεξάμενη για νερό. Με τέτοιο τρόπο θα είναι σίγουροι ότι η ποσότητα του νερού είναι κατάλληλη.

Πόσα στρώματα πρέπει να εφαρμόσετε;

Εδώ ισχυεί ο ίδιος κανώνας όπως για τις κανονικές ξυλοπογιές και πάστελ. Στην ούσια, βάλτε όσα θέλετε. Να έχετε απλά στο νου σας ότι, αν το κάνετε υπερβολικά, το εφέ με νερό θα είναι...λάσπη. Κατά πόσο θα αναμειγύονται τα χρώματα εξαιρτάται από τις κινήσεις σας. Αν συνέχεια περνάτε πάνω κάτω στην επιφάεια, θα διαλυθεί η χρωστική ουσία. Αλλά ούτε πάρα πολύ λίγο νερό δεν είναι καλό - τότε μόνο θα διαλυθεί η ελάχιστη ποσότητα χρωστικής .

 

 

Αν χρησιμοποείτε το χαρτί με δομή, το να διαλυέται η χρωστική μόνο σε λίγη ποσότητα, μπορεί να σας είναι αρκετά χρήσιμο. Αν δοκιμάσετε, θα δείτε το ιδιαίτερο εφέ βάθους που δημιουργείται έτσι. Με λίγες ασκήσεις όταν θα δείτε τα αποτελέσματα με τα δικά σας μάτια, θα μάθετε πιο εύκολα ποια θα είναι η κατάλληλη κίνηση για αποτελέσματα που θέλετε. Πρέπει επίσης να συνηθίσετε να καθαρίσετε συνέχεια τη μύτη και το ένα πανί ή χαρτί για να μην αναμειγνύονται τα χρώματα όταν δε το θέλετε εσείς.

 

 

Δοκιμάστε στα έργα σας τις δυνατότητες τις ένωσης αυτών των δυο τεχνικών. Εύκολα και γρήγορα θα λάβετε εμπειρία σε συγκριση με άλλες τεχνικές και τα αποτελέσματα σίγουρα θα είναι πρωτότυπα, αφού η τεχνική δεν είναι ακόμα γνωστή σε πολλούς καλλιτέχνες.

Για τα medium ζωγραφικης - βασικες πληροφοριες

Η ζωγραφκή με λαδομπογιές είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά. Οι μεγάλοι μάστορες της ζωγραφικής χρησιμοποιούσαν αυτά τα χρώματα, και ακόμα και σήμερα την ελαιογραφία την κάνουν πρώτ' απ' όλα οι επαγγελματίες. Στο σχολείο όμως, δε μας αφήνουν να πλησιάσουμε καν στα λάδια ζωγραφικής ( αν δεν είστε παιδιά πια, σίγυρα καταλαβαίνετε τώρα, τι λεκέδες θα γινόταν)και περισσότερο κάνουμε παρέα με τέμπερες και νερομπογιές.

 

 

Γι' αυτό, αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτά τα τα διάσημα εργαλεία ζωγραφικής, θα καταλάβετε ότι δεν ξέρετε απολύτως τίποτα για αυτά. Έτσι, ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο για σας θα είναι τα medium ζωγραφκής. Πώς λειτουργούν αυτά; Σε τι διαφέρουν τα είδη που μπορείτε να βρείτε στην αγορά; Οι απαντήσεις εδώ είναι πολλές και γενικά το θέμα είναι μεγάλο, οπότε για την αρχή θα σας συστήσουμε τα βασικά και τα πιο δημοφιλή μέσα.

Γιατί χρειαζόμαστε τα medium στην ελαιογραφία;

Τα medim είναι χημικές ουσίες οι οποιες μας βοηθάνε να ελένχουμε τον χρόνο ξύρανσης των ελαιογραφίων, τη συνοχή τους και αν θα είναι γυαλιστερά στο τέλος. Τα Medium μπορείτε να χρησιμοποιείτε αναμυγείντας τα με χρώματα σετην παλέτα ή τα μαζεύετε με πινέλο κάθε φορά που το χρειάζεστε, όπως κάνετε με το νερό στη ζωγραφική με νερομπογιές. Τα Medium είναι συματνικά επειδή όλα τα πανέμορφα εφέ δημιουργούνται στην ελαιογραφία χάρη σε στρώματα που εφαρμόζετε στον καμβά. Για να έχουν τα χρώαμτα μια τέτοιο δομή και συνοχή, είναι απαραίτητο να στρώματα να στεγνώνουν με ταχύτητα που διαφάρει και να διαφέρει και η ελαστικόταητα τους. Ακριβώς για αυτά θα χρειαστείτε τα medium.

 

 

Η μαγεία δημιουργείται όταν τα medium αναμυγείονται με το χρώμα με σωστή αναλογία, και εκεί είναι ο λόγος από τον οποιο η διαδικασήα της χρήσης τους είναι τόσο δύσκολη και περίπλοκη και τουλάχτσον έτσι μας φαίνεται αν δεν έχουμε εμπειρία. Τα περισσότερα medium έχουν μια κίτρινη απόχωρση. Αυτό σημάνει ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική όταν τα χρησιμοποιείτε με τα ανοικτά χρώματα, αφού μπορούν και αυτα μετά να κιτρινίσουν λιγάκι όταν στεγνώσονε.

Τερεβινθέλαιο

Χημικά, το τερεβινθέλαιο είναι ένας διαλύτης και είναι το μέσο που χρησιμοποιείται παραδοσαικά και πιο συχνά από σχεδόν από όλους τους καλλιτέχνες. Διαλύει το χρώμα και έτσι κάνει την ξύρανση πιο γρήγορη, και μετά εξατμίζεται (όπως το νερό στη χρήση νερομπογιών). Το τερεβινθέλαιο είναι κατάλληλο και για να καθαρίσετε τα πινέλα σας, πράγμα που το κάνει αναντικατάστατο σε κάθε ατελιέ. Όταν ζωγραφίζετε σε στρώματα, το τερεβινθέλαιο πρέπει να χρησιμοποιείτε στο πρώτο, αφού πάντα πρέπει να εφαρμόζετε πρώτα τα στρώματα που στεγνώνουν γρήγορα.

 

 

Ραφιναρισμένο λινέλαιο

Αυτό είναι το πιο δημοφηλές medium. Το ραφιναρισμένο λινέλαιο επιβραδύνει το χρόνο ξήρανσης, ένα χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο , αν  ζωγραφίζετε σε περισσότερα στρώματα. Πρέπει να σέβεστε τον κανόνα ότι τα επιστρώματα που στεγνώνουν αργά πάνε επάνω σ'αυτά πουστεγνώνουν γρήγορα. Έτσι μπορείτε σε κάθε επίστρωμα να προσθέτετε και περισσότερο više mediuma. Αυτό το medium, μαζί με τα άλλα χαρακτηριστικά τους, αυξάνει τη λάμψη και διαφάνεια όπως και τη λειά δομή των λαδομπογιών.

 

 

Stand λινέλαιο

Και αυτό το medium είναι με βάση το λινάρι, αλλά διαφέρει από το προηγούενο στη διαδικασία κατασκευής - εδώ το λινάρι αφήνουν για ένα χρονικό διαστήμα (από κει και η ονομασία τους, αγγ. Stand=στέκομαι) ώστε να πυκνώσει. Αυτό θα επι ότι είναι περισσότερο συμπυκνωμένο, δηλάδη μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε μικρότερες ποσότητες. Αν αυτό δεν είναι κατάλληλο για σας, προσθέστε τερεβινθέλαιο. Αυτό το λινέλαιο κάνει την την περίοδο ξήρανσης να διακρήσει περισσότερο, αλλά και δίνει περισσότερη λάμψη στην επιφάνεια. Είναι από τα αγαπημένα για τους καλλιτέχνες που φτιαχνουν τα χρώματα μόνοι τους.

 

 

Φτιάξ' το μόνος σου medium

Τα Medium μπορείτε και μόνοι σας να φτιάχνετε αν και σήμερα εύκολα θα βρείτε medium υψηλής ποιότητας με διάγορες χρήσεις. Αν είστε αρχάριος τα έτοιμα θα είναι πάρα πολύ κταάλληλα για την αρχή, και μετά όταν γίνετε μαστορας των λαδομπογιών, θα βρείτε και τη δική σας συνταγή για medium. Άλλος ένας λόγος να χρησιμοποιείτε έτοιμα στην αρχή είναι το γεγονός ότι μερικά από τα συστατικά δεν είναι θα βρείτε καθόλου εύκολα.

 

 

Όλα όσα έχουν αναφερθεί εδώ μπορείτε να χρήσμοποιείτε μόνα τους, βέβαια, αλλά και σε ανάμειξη με άλλα υλικά. Είναι απαραίτητο να είαστε πολύ προσεκτικοί με ανάμειξη και γενικά χρήση γιατί υπερβολική χρήση medium μπορεί να κάνει ζημιά στους πίνακες.

Τα 5 πραγματα που πρεπει να ξερετε αν θελετε να ζωγραφισετε με χρωματα για υφασμα!

Με λίγα λεφτά που θα ξοδέψετε για χρώματα και πινέλα, μπορείτε να γίνετε και εσείς σχεδιαστής μόδας και να φτιάχνετε έργα τέχνης επάνω στα ρούχα, στο σπίτι σας. Τα ακρυλικά χρώματα και ιδιαίτερα χρώματα για ύφασμα είναι τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να δώσετε μια νεά ζωή στα παλία σας μπλουζάκια ή από παντελόνια που φοράνε όλοι να κάνετε κάτι μονδαικό που θα έχετε μόνο εσείς. Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν κάτι τέτοιο κάνετε για πρώτη φορά.

Είδος υφάσματος

Όπως συχνά γίνεται, το πιο κατάλληλο είδος του υφάσματος είναι το... βαμβάκι. Αυτό μάλιστα δε σημαίνει ότι δεν μποείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο είδος. Το βαμβάκι μαζί με συνθετικά είναι βεβαίως και αυτό αρκετά κατάλληλο και θα σας δώσει καλά αποτελέσματα, απλά όχι τόσο ιδανικά όπως το βαμβάκι μόνο του. Το μετάξι επίσης είναι κατάλληλο, όπως και πολλά άλλα υφάσματα. Είναι πολύ σημαντικό να ελέξετε την εκτικέτα του προϊότωνς για να δείτε για ποιο είδος ο κατασεκυαστής έφτιαξε το προϊόν.

 

 

Ο τρόπς σταθεροποιήσης του χρώματος είναι επίσης πολύ σημαντικός. Οι πληροφορίες όσον αφορά αυτό επίσης θα βρείτε στην συσκευασία. Αν το ύδος υφάσματος που διαλέξατε δεν μπορείτε να σιδερώσετε, είναι σημαντικό να μην διαλέξετε χρώμα που χρειάζεται σιδέρωμα για σταθεροποιήση, αλλά κάποιοα για το οποιο η ξήρανση στον αέρα φτάνει. Πρέπει επίσης να έχετε στο νού σας ότι τα έργα σας πάντα θα είναι καλύτερα επάνω σε ανοικτό ύφασμα, και για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα χρώματα για ανοικτό ύφασμα, αν και υπάρχεουν και ιδιαίτερα χρώματα για σκούρο ύφασμα με πιο δυνατές χρωστικές ουσίες, αφού είναι λογικό ότι σε σκούρα υφάσματα είναι πιο δύσκολο να βγει η απόχρωση που θέλετε.

Η συσκευασία και ο τρόπος εφαρμογής

Οι συσκευασίες για τα χρώματα για ύφασμα είναι διάφορες: υπάρχουν χρώματα για ύφασμα σε βαζάκια, χρώματα για ύφασμα σε φόρμα μαρκαδόου, και χρώματα για ύφασμα σε σπρέι. Χρώματα σε βαζάκια είναι κατάλληλα όταν θέλετε εφαρμογή με πινέλα, οι μαρκαδόροι για ακριβείς γραμμές και τα σπρέι για εφαρμογή με στένσιλ. Τα στένσιλ μπορούν να είναι πάρα πολύ χρήσιμα, θα σας βοηθήσουν να γίνεται καλλιτέχης αν και ποτέ πριν δεν ήσασταν καλοί. Απλά τους βάζετε στο ύφασμα και συμπληρώνετε με χρώματα σε σπρέι, ή από βαζάκι με πινέλο ή σφουγγάρι.

 

 

Αν θα χρησιμοποιείτε χρώματα συσκευασμένα σε βαζάκια, θα χρειαστείτε πινέλα ζωγραφικής. Τα καλύτερα θα είναι πινέλα με συνθετικές ίνες, και όσον αφορά το σχήμα τους, αρκεί να έχετε μεσαίου μέγεθος, ένα στρογγυλό με το οποιο μετά από λίγες ασκήσεις θα μπορέσετε να κάνετε όλες τις κινήεις.

 

 

Ένα ξεωσριστό είδος των χρωμάτων για ύφασμα είναι η δαχτυλομπογιά για ύφασμα. Τα συστατικά τους είναι ιδιαίτερα πιλεγμένα ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα των παιδιών και να μπορέσουν να τα χρησιμοποιούν με τα δάχτυλα και χεράκια τους. Ξεπλένουν εύκολα και δεν είναι τοξικά αν τυχόν τα παιδιά αποφασίσουν να δοκιμάσουν τη...γεύση τους.

Ακρυλικά χρώματα αντί εκείνων για ύφασμα

Τα ακρυλικά χρώματα είναι κατάλληλα για όλες τις επιφάνειες, οπότε και για το ύφασμα. Τα άσχημο πράγμα είναι ότι θα κάνουν το ύφαμσα σαν χαρτόνι. Δηλαδή η επιφάνεια θα είναι πολύ σκληρή αν εφαρμόζετε τα ακρυλικά χρώματα χωρίς να προσθέσετε νερό.

 

 

Μπορείτε δηλάδη, να αποφύγετε αυτό, να αναμείξετε ακρυλικά με νερό ή ακρυλικό medium, και για να τα δυαλύσετε σε κατάλληλη ποσότητα, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασεκυαστή στην συσκευασία, τουλάχιστον την πρώτη φορά, για να απεκτήσετε εμειπρία, αλλά την επόμενη φορά να είστε έτοιμη για λίγο ή πολύ διαφορετική εφαρμογή ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Τα ακρυλικά χρώματα σε ύφασμα μπορείτε να στεθεροποιείτε με σίδερο αν το ύφασμα το αντέχει. 

Ετοιμασία επιφάνειας

Όταν έχετε διαλέξετε το είδος του χρώματος, εφαρμογής και υφάσματος, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το ύφασμα. Πρώτ' απ' όλα, πρέπει να πλύσετε το ύφασμα χωρίς μαλακτικό επειδή αυτό μπορεί να μείνει στην επιφάνεια και να εμποδίσει κανονική εφαρμογή του χρώματος. Όταν στεγνώσει το χρώμα, μπορείτε να σιδερώσετε το ύφασμα ώστε να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή και να μην αναμείξουν τα χρώματα εκεί που εσείς δε θέλετε. Τοποθετήστε ένα χαρτόνι ανάμεσα σε 2 πλευρές του υφάσματος, για να μείνει το χρώμα μόνο σ' εκείνη την πλευρά όπου εσείς το θέλετε. Αν, την ώρα που ζωγραφίζετε το ύφασμα κουνιέται πάρα πολύ, τοποθετήστε μαντελάκια στις πλευρές.

 

 


Κρατήστε όλα τα υλικά που θέλετε κοντά σας για να μπορείτε πιο έυκολα να συγκεντρωθείτε. Κάντε πρώτα ένα σκίτσο επάνω σε χαρτί ή επάνω στο ίδιο το ύφασμα, και μετά ξεκινήστε να ζωγραφίσετε με πινέλο ή τον εφαρμοστή που έχετε διαλέξει. Πρέπει να είστε υπομονεκτική και να δουλεύετε σιγά αφού το χρώμα θα μείνει στο ύφασμα ακριβώς εκεί που θα το βάλετε, οπότε δεν έχετε περιθώριο για λάθη. Από τον ίδιο λόγο πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο σύντομα γίνεται.

Στέγνωση και σταθεροποιήση

Η σταθεροποιήση είναι το τελεύταιο στάδιο στην επεξεργασία του υφάσματος κατά το οποιο τα χρώματα γίνονται ένα με το ύφασμα και μετά ούτε τμε το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων δε βγαίνουν. Και αν το σιδερώσετε και αν όχι, αφήστε το ύφασμα να στεγνώσει καλά καλά, τουλάχιστον 24 ώρες, αν γίνεται και περισσότερο, μέχρι 72 ώρες. Αν το σιδέρωμα είναι απαραίτητο, ρυθμίστε την θερμοκρασία του σιδέρου στο ύφασμα. Κατά το σιδέρωμα, βάλτε το ύφασμα ανάποδα ή τοποθετήστε επάνω στην επιφάνεια με χρώμα το αντικόλλητικο χρώμα. Σιδερώστε το χρώματα για περίπου 2 λεπτά, 5 λεπτά το πολύ. Αν το σίδερο είναι με αθμό, μην ξεχάσετε να σβήσετε το αθμό για να μην πάθει ζημιά η ζωγραφιά σας.

 

 

Τα χρώματα για ύφασμα θα σας βοηθήσουν να αναναιώσετε τα ρούχα σας ή να τους δώσετε πρωτοτυπία, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε και για διακόσμηση σπιτιού σας, σε μαξιλαροθήκες ή κουρτίνες. Μπορείτε να αγοράσετε και ιδιαίτερα ύφασματα για να ζωγραφίσετε, όπως τσάντες, μαξιλαροθήκες και παρόμοια. Με λίγες ασκήσεις και εμπειρία θα γίνετε πάρα πολύ καλοί στη ζωγραφική επάνω στο ύφασμα.

Να σας συστησουμε ... ενα προιον - express transfer Pentart

Η ντεκουπαζ μάς είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, και όχι μόνο, είναι και η αγαπήμενη μας. Αφού είναι αρκετά εύκολη έγινε δημοφιλής πρόσφατα αν και υπάρχει κυριολεκτικά εδώ και αιώνες. Η ιδέα ότι μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μοτίβο από μια χαρτοπετσέτα σε έπιπλα και άλλες επιφάνειες ώστε να φαίνεται σαν να έχει ζωγραφιστεί το μοτίβο και πριν από πολλά χρόνια βέβαια, αρέσει σε όλους, και όλοι γοητευόνται ακόμα περισσότερο όταν δουν πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή.

 

 

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο καλύτερα με το transfer - μεταφορά για φωτογραφίες - η υπάρξει και η εφαρμογή του σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτηο πια να περιορίζεσται μόνο σε μοτίβα από χαρτοπετσέτες. Με το transfer αυτό μπορείτε να μεταφέρεται οποιαδήποτε φωτογραφία, σε χρώμα ή ασπρόμαυρη, εκτυπωμένη επάνω σε κανονικό άσπρο χαρτί για laser εκτύπωση, σε λειά επιφάνεια του ξύλου, και υφάσματος.

Τι θα χρειαστείτε;

Εκτός από το ίδιο το transfer, θα χρειαστείτε μάλιστα και τη βάση. Ας είναι καθαρή και λειά. Αν πρόκειται για ξύλο, επιβεβαιώστε ότι η επιφάνεια είναι απαλή και καθαρίστε το από οποιαδήποτε σκόνη. Αν πρόκεται για ύφασμα, είναι επίσης απαραίτητο να είναι καθαρή η επιφάνεια. Για εφαρμογή του transfer θα χρειαστείτε και μπατονέτες, και κάποια ξύλινη σπατούλα ή ξυλάκι όπως αυτό που υποστηρίζει θα παγωτά μέχρι να τα φάτε. Θα χρειαστείτε και λίγο πανί ή χαροπετσέτες και - μάλιστα, το μοτίβο εκτυπωμένο σε χαρτί.

 

 

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια δική σας φωτογραφία. Μόνο μην πάρετε το πρωτότυπο, κάντε φωτοτυπία σε χαρτί. Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα μοτίβο ή μια φωτογραφία που σας αρέσει στο διαδύκτυο και να την εκτυπώσετε. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο κάποιο ιδιαίτερο χαρτί. Αν στο σπίτι σας έχετε έναν εκτυπωτή, το χαρτί που κανονικά χρησιμοποιείτε θα είναι κατάλληλο. Το ίδιο ισχυεί αν θα πάτε σε ένα φωτοτυπείο - το χαρτί που εκεί χρησιμοποιούνε είναι σίγουρα καλό για αυτό που χρειαζόμαστε. Μόνο διαλέξτε ένα μοτίβο που σας αρέσει και που χωράει στην επιφάνεια που θέλετε να διακοσμήσετε. Και, αν η επιφάνεια θα είναι από ύφασμα, θα χρειαστείτε άλλο ένα εργαελείο - σίδερο. Επίσης, για να μην κουνιέται το χαρτί την ώρα που εφαρμόζετε το transfer, καλό θα ήταν να έχετε   κολλητική ταινία.

Μεταφορά στο ξύλο

Κόψτε το χαρτί γύρω γύρω ώστε να φύγουν τα κομμάτια πάνω στα οποια δε βρίσκεται η εικόνα που μεταφέρετε. Τοποθετήτε το μοτίβο καθευθείαν στην επιφάνεια που θα στολίσετε (και το transfer δηλαδή, θα εφαρμόσουμε στην πίσω πλευρά χαρτιού). Με την κολλητική ταινία κολλήστε το χαρτί στις πλευρές της επιφάνειας ώστε να μην κουνιέται. Πάρτε λίγο transfer με την μπατονέτα. Αν νομίσετε ότι πήρατε πολύ βγάλτε αυτό που περισέυει με χαρτοπετσέτα.

 

 

Εφαρμόστε το trenasfer σ'όλη την επφάνεια τους χαρτιού με μέτριες κινήσεις. Την ώρα που βρέχετε το χαρτί, θα δείτε ότι το μοτίβο ξεκινάει να φαίνεται σιγά σιγά και από την ανάοη πλευρά χαρτιού. Όταν έχετε καλύψει περίπου ένα τέταρο της επιφάνειας, κάντε ένα διάλειμμα για το trenasfer και πατήστε το κομμάτι που ήδη έχει το trenasfer επάνω με το ξυλάκι μας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι μεταφέρθηκε καλά το μοτίβο στο ξύλο. Όταν έχετε περάσει σ'όλη την επφάνεια με την μπατονέτα και το ξυλάκι, βγάλτε το χαρτί από την επιφάνεια. Θα δείτε το μοτίβο τώρα επάνω στην επιφάνεια με το εφέ πατίνακς χαρακτηριστικό του ντεκουπάζ.

Μεταφορά στο ύφασμα

Αν το αντικείμενο από ύφασμα στο οποιο θα μεταφέρετε τη φωτογραφία έχει 2 πλευρές, όπως π.χ ένα μπλουζάκι ή μια τσάντα, βάλτε χαρτόνι ανάμεσα στις 2 πλευρές οπωσήδποτε για να μεταφερθεί το μοτίβο μόνο εκεί που το θέλετε. Η διαδικασία με μπατονέτα και το ξυλάκι θα είναι ίδια όπως είναι με ξύλινη επιφάνεια. Αυτό που διαφέρει είναι που εδώ μετά από την μπατονέτα και το ξυλάκι περνάμε την επιφάνεια μια φορά με το σίδερο σε μεσαία θερμοκρασία. Επίσης, μετά από το πρώτο σιδέρωμα, για υφάσματα βάζουμε άλλο ένα επίστρωμα του trasnfer, βγάλουμε το χαρτί και πάλι περνάμε με το σιδέρο. Μην ξεχάσετε να σβήσετε τον ατμό αν το σίδερο σας είναι ατμού.

 

 

Όπως και για κάθε τέχνη, και εδώ θα χρειαστείτε ασκήσεις. Σημασία έχει να μάθετε πόσο transfer φτάνει, δηλάδη να μη βάλετε ούτε λίγο ούτε πολύ, και επίσης να ξέρετε πόσ δυνατά πρέπει να πιέετε το ξυλάκι. Για την αρχή, δοκιμάστε με μεικρές επιφάνειες και μετά γρήγορα θα είστε έτοιμοι και για έπιπλα και μεγάλα ρούχα. Το ξύλο δεν χρειάζεται κάποιο επιπρόσθετη σταθεροποιήση, ενώ στο ύφασμα την κάνετε με το σίδερο.

 

 

 


Να Γιατι η Αντιστρες Ζωγραφικη Ειναι η Καινουργια Ταση

Θυμάστε πόσο ήσασταν ενθουσιασμέμοι όταν σας φέρουν σχέδια να χρωματίσετε στα παιδικά σας χρόνια; Ή όταν σας φέρουν νέες ξυλομπογιές και μαρκαδόρους για να τελειώσετε τα προηγούμενα σας σχέδια; Αν τυχόν οι μαμάδες σας έχουν κρατήσει κάπου τις ζωγραφιές σας, εκεί μπορείτε να δείτε την προόδο σας, αφού οι γραμμές σας είναι όσο και πιο ακριβείς και όμορφες. Θα φανεί ακόμα και ο χαρακτήρας σας, αν θα μεγαλώσετε σε ένα υπομονετικό άτομο ή από τα πράγματα που έχετε προσθέσει εσείς στις ζωγραφιές για χρωματισμό, αν θα είστε δημιουργικοί ή λίγο αντάρτες.

 

 

Το καλό νέο είναι ότι ζωγραφική να τη χρωματίσετε μόνοι σας από πρόσφατα είναι αλλό ένα πράγμα που δεν είναι πια αποκλειστικά για τα παιδιά, όπως και τα παιχνίδια υπολογιστή. Τώρα και οι μεγάλοι μπορούν να προμηθεύσουν ζωγραφιές με μοτίβα κατάλληλα για την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντα τους και να απολαύσουν τη ζωγραφική και το ταξίδι πίσω στα παδικά τους χρόνια. Οι νέες ερεύνες δείχουν ότι έτσι επίσης θα παλεύσουν και το στρες.

Αντιστρες εφέ

Η τάση αυτή είναι αρκετά καινούργια, ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στη Γαλλία. Η δημοτικότητα της ανέβαινε ιδιαίτερα εκεί, π.χ. ένα βιβλίο με ζωγραφική πουλήσανε σε 300 000 αντίγραφα. Μάλσιτα, η τάση πρώτα πέρασε σ'όλη την Ευρώπη και τελικά πέρασε και τον Ατλαντικό και έγινε πακγοσμία. Οι ζωγράφοι και οι εκδότες ισχυρούσαν ότι το να χρωματίσετε αυτά τα σχέδια θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε από άγχος, οπότε θα μοτίβα τους στις ζωγραφιές ταιριάζουν αυτή ιδέα: μοτίβα από την φύση που παραδοσιακά βοηθάνε τη χαλάρωση αλλά και μαγικές μαντάλες - κύκλοι που είναι σύμβολο του σύμπαντος και σε πολλές κουλτουρες χρσηιμοποιουνται στον διαλογισμό.

 

 

Ακόμα και αν η πρώτη σας σκέψη ήταν ότι η ιστορία για το αντιστρές χαρακτηριστικό είναι μόνο για διαφήμση, θυμηθείτε ότι για πολύ κόσμο τα παιδικά χρόνια είναι η πιο ανέμελη περίοδος, και οι ζωγραφική αυτή σας κάνει να επιστρέψετε εκεί. Μόνο που τώρα δεν θα χρωματίσετε τον Ντόναλνιτ και τον Μίκυ, αλλά την οπτικοποίηση διαλογισμού. Επίσης, oι ψυχολόγοι έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα χρώματα συμφέρουν στα μάτια μας και βοηθάνε σην ξεκούραση τους, ενώ κάποιες συγκεκρημένες αποχρώσεις είναι κατάλληλες για καλύτερο ύπνο και όνειρα. Είναι γεγονός ότι θα μάτια μας θα είναι ευχαριστημένα μετά από όλη την ημέρα μπορστά στον υπολογιστή να χαλαρώσουν λίγο με διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Με τι χρωματίζουν οι ενήλικοι

Τα σχέδια μπορείτε να χρωματίσετε με μαρκαδόρους, ξυλομπογίες, ακόμα και με παστέλ, εξαιρτάται από την υπομονή σας. Για μια μίξη από εφέ χρησιμοποιείτε τα μολύβια ακουαρέλας, με τα οποια θα μπορέσετε να χρωματίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια και στο τέλος θα είναι σαν να έχετε χρησιμοποιήσει νερομπογιές. Μπορείτε να αγοράσετε και εργαλεία και σχέδια μαζί σε σετ, έτοιμα για να τα χρωματίσετε. Η πρόταση είναι να δοκιμάσετε όλα και να βρείτε τι σας φέρνει ηρεμία και ευτυχία. Οι ξυλομπογιές είναι κατάλληλες αν θέλετε ακρίβεια, αλλά τότε οι αποχρώσεις δε θα είναι τόσο έντονες. Με τους μαρκαδόρους θα έχετε τέτοιες αποχρώσεις, αλλά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα να μήν τους πιέσετε πολύ ώστε να μην μεταφέρεται το χρώμα στο χαρτί της επόμενης σελίδας.

 

 

Το ίδιο ισχυεί και για τα μοτίβα, δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείτε μαντάλες αν δε σας βοηθάνε, μάλλον τοπία είναι καλύτερα για σας. Διαλέξτε με τι θέλετε να χρωματίσετε και μετά αφήστε τον ευατό σας χωρίς να στκεφτέστε πολύ, η ιδέα είναι να χαλαρώσετε και όχι να σέβεστε κάποιους κανόνες. Χρησιμοποιήστε όσο περισσότερο γίνεται χρώματα και συνδυάστε τα ώστε να είστε εσείς ευχαρηστιμένοι και να βολεύουν στα δικά σας μάτια. Τίποτ' άλλο δεν έχει σημασία.

Zentangle

Σε περίπτωση που σας αρέσει να κάνετε τα πάντα μονοι σας, δηλαδή και να σχεδιάσετε και να χρωματίσετε, υπάρχει μια τέλεια λύση, στον κόσμο γνωστή ως Zentangle. Η ιδέα είναι να ζωγραφίζετε στολίδια και γραμμές με ιδιαίτερους μαρκαδόρους λεπτής μύτης που περιέχουν μελάνι υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να ζωγραφίσετε συγκεκρημένες στολίδα, όπως λουλούδια και καρδιές και να τα συμπληρώσετε με γραμμές. Μπορείτε επίσης να ενώνετε πολλές γραμμές και καμπύλες με έναν τρόπο που σας αρέσει. Κάτι σαν αυτό που ζωγραφίζετε την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο, απλά με λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια και δημιουργικότητα. Η Zentangle βασίζεται στην τάση για την επίτευξη της ειρήνης και να απελευθερώσει από το άγχος βάλοντας τις γραμμές μας στην τάξη. Μετά τα σχέδια αυτά μπορείτε να τα χρωματίσετε πάλι όπως θέλετε.

 

 

Δεν έχει καθόλου σημασία αν έχετε το ταλέντο για ζωγραφική ή όχι. Η αντιστρές ζωγραφική θέλει να δώει την ευκαιρεία σε καθένα από μας να απολαμβάνουμε και να χαλαρώσουμε, χωρίς πολλή σκέψη. Βρείτε τι σας αρέσει περισσότερα από όλα ή φιτάξτε το μόνοι σας και ντύστε το σε χρώματα κατά προτίμηση.

6 τρoποι να εiναι μοναδικα τα πασχαλινα σας αυγα

Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν χίλιοι λόγοι να ανυπομονούμε να έρθει το Πάσχα, και για τους δημιουργικούς και τα παιδιά ο κύριος λόγος είναι χωρίς αμφιβολία - το βάψιμο αυγών. Η παράδοση είναι να τα βάφουμε σε κόκκινο χρώμα, αλλά βεβαίως με το καιρό ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε και άλλα χρώματα. Εκτός από τα κλασικά χρώματα για βαφή, χρησιμοποιούμε και τους παραδοσιακούς τρόπους των γιαγιάδων μας - για παράδειγμα με πολλά εξωτερικά φύλλα από κρεμμύδια για το κόκκινο.

 

 

Για να έχουμε και άλλες επιλογές, μας είναι διαθέσιμες και πολλές τεχνικές ζωγραφικής και χόμπυ, όλο για να είμαστε όσο πιο πρωτότυποι γίνεται. Φανταστείτε ότι τα αυγά που θα βάψετε (άσχετο αν είναι βραστά, ξύλινα ή από φελιζόλ) είναι ο μικρός καμβάς ζωγραφικής σας και θα δείτε τις απεριόριστες δυνατότητες για βάψιμο και διακόσμηση. Μπροστά σας είναι οι έξι τρόποι να στολίσετε τα αβγά σας ώστε να μη μοιάζουν με κάποια άλλα.

Η ντεκουπάζ

Η απλή τεχνική για διακόσμηση επίπλων, πιάτων και πολλών άλλων αντικείμενων με κόλλα και χαρτοπετσετές είναι εφαρμόσιμη μάλιστα και στο κεντρικό στολίδι πασχαλινό. Μπορείτε να κάνετε ντεκουπάζ σε αυγά από φελιζόλ, τα ξύλινα αλλά και τα βραστά αυγά, μόνο όμως αν δεν σκοπευέτε να τα τρώτε, επειδή μετά από την εφαρμογή χημεικών ουσίων τα αυγά δε θα είναι καλά για την υγεία σας. Ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχετε ποτέ σας κάνει το νοτεκουπάζ, θα το καταφέρτε χωρίς πρόβλημα. Η μικρή επιφάνεια των αυγών είναι ιδανική για δοκιμή και ασκήσεις. Έτσι και αλλιώς, δε θα στολίσετε μόνο ένα αυγό, και μέρχρι να τα κάνετε όλα, θα είστε επαγγελματίες.

 

 

Εκτός από τα αυγά, βέβαια, θα χρειαστείτε και κόλλα και βερνίκι για ντεκουπάζ και χαρτί που θα είναι διακόσμηση. Η καλύτερη επιλογή για αυγά είναι χαρτοπετσέτες, ιδιαίτερα αν το κάνετε για πρώτη φορά. Θα χρειαστείτε και ένα πινέλο για να εφαρμόσετε την κόλλα. Πρίν ξεκινήσετε, χωρίσε μόνο το πρώτο επίστρωμα από πάνω της χαρτοπετσέτας επειδή μόνο αυτό θα κολλήσετε, και μετά κόψτε το μοτίβο που θέλετε για διακόσμηση. Μη διαλέξετε πολύ μεγάλα μοτίβα, η επιφάνεια του αυγού είναι αρκετά μικρή.

 

 

Τα αυγά, αν κάνετε το ντεκυπάζ σε κανονικά, πρέπει να είναι καθαρά και ξηρά, και αν πρόκειται για ξύλινα είναι αβγά από φελιζόλ, προσέξτε να είναι η επιφάνεια τους λειά. Τοποθετήστε το μοτίβο εκεί που θέλετε να το κολλήσετε και εφαρμόστε την κόλλα με πινέλο σε μικρή ποσότητα σ'ολη την επιφάνεια του μοτίβου. Μετά, αφήστε την κόλλα να στεγνώσει. Όταν έχετε κολλήσει όλα τα μοτίβα που θέλετε και έχουν στεγνώσει αρκετά, εφαρμόστε σ'όλη την επιφάνεια μια φορά την ίδια την κόλλα που τώρα θα παίζει το ρόλλο του βερνίκου.

Νερομπογιές

Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός αν θέλετε να αισθάνεστε σαν ένας αληθινός καλλιτέχνης. Εδώ η καλύτερη βάση θα είναι κανονικά αυγά, αλλά ούτε σε αυτή τη περίπτωση δε θα μπορέσετε να τα τρώτε μετά. Η επιφάνεια μάλιστα, πρέπει να είναι καθαρή, αλλά μπορεί να είναι και ξηρή και υγρή, εξαιρτάται από το πιο εφέ θέλετε. Αν το αυγό είναι βρεγμένο, το εφέ μετά από τη ζωγραφική με νερομπογιές θα είναι ιδιαίτερο, πρέπει απλά να τις εφρμόσετε μπόλικα και θα δείτε πώς αναμειγνύονται μπροστά στα μάτια σας. Το χρώμα μπορείτε να εφαρμόσετε με κανoνικό πινέλο ζωγραφικής, στρογγυλό για τα καλύτερα αποτελέσματα και βέβαια μικρό σε μέγεθος. Εκτός από τα παραδοσιακά χρώματα ακουαρέλας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και μολύβια ακουαρέλας για ακριβείς γραμμές, μόνο να είστε προσεκτικοί, να μην σπάσει το αυγό από τη πιέση της μύτης.

 

 

Για άλλο ένα ιδιαίτερο εφέ με ακουαρέλες, χρησιμοποιήστε σακουλές ψυγείου που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας. Χρησιμοποιείτε τις να πασαλείβετε το χρώμα ακουαρέλας, ώστε να διαφέρει η ποσότητα του σε διάφορα μέρη της επιφάνειας του αυγού. Αυτό θα φτιάξει το ιδιαίτερο εφέ.

Μαρμαρινό εφέ

Για αυτό το εφέ θα χρειαστείτε ένα ιδιαίτερο είδος χρωμάτων και η καλύτερη βάση για εφαρμογή θα είναι αυγά από φελιζόλ, αφού αυτά μπορείτε να... βάλετε στη σούβλα! Αυτό θα είναι αρεκτά σημαντικό για εύκολη εφαμορή. Σε περίπτωση που θέλετε έτσι και αλλιώς να το κάνετε σε κανονικά αυγά, να ξέρετε ότι δε θα μπορέσετε να τα τρώτε μετά. Αν το βάλετε σε αυγά από φελιζόλ, θα έχετε τη δυνατότητα να τα κρατήσετε μέχρι το Πάσχα του χρόνου, ενώ τα χρώματα θα σας περισεύουν και για διακόσμηση άλλων αντικείμενων.

 

 

Ξεκινήστε βάλοντας το νερό  σε ένα δόχειο - μπολ, ποτήρι, ό,τι θέλετε. Μετά στην επιφάνεια του νερό βάλτε μερικές σταγώνες μιας απόχρωσες του χρώματος με μαρμαρινό εφέ. Προσθέτετε και άλλη απόχρωση, στη μέση της επιφάνειας στην οποια τώρα βρίσκεται η προηγούμενη.

 

 

Όταν πιστεύετε πως έχετε αρκετές αποχρώσεις, ανακατέψτε το χρώμα με μια μικρή ξύλινη σούβλα ή οδοντογλυφίδα ώστε να έχει τη μορφή που θέλετε εσείς. Τώρα σιγά σιγά βουτήξτε το αυγό που και αυτό βρίσκεται σε μια ξύλινη σούβλα μέσα στο χρώμα, και μόλις είναι όλο καλύμμενο, βγάλτε το με μια γρήγορη κίνηση. Αυτά τα χρώματα θέλουν 15-30 λεπτά να στεγνώσουν και το εφέ είναι πανέμορφο και σχεδόν ανεπανάληπτο.

Εφέ μαυροπίνακα

Ίσως έχετε ήδη ακούσει για το φαντασικό χρώμα με το οποιο μορείτε να μετατρέψετε ξύλό, καμβά ή χαρτί σε μαυροπίνακα στο οποιο μπορείτε να γράφετε και να σβήνετε μετά με μια κιμωλία. Ίσως την έχετε ήδη χρησιμοποιήσει στον τοίχο σας ή σε μια πόρτα. Τώρα, αν την εφαρμόσετε και σε πασχαλινά αυγά 100 % θα έχετε κάτι που δεν έχει κανείς άλλος. Το χρώμα μαυροπίνακα δεν υπάρχει μόνο σε μαύρο χρώμα - είναι διαθέσιμο και σε άλλες αποχρώσεις και είναι κατάλληλο για ξύλινα, αυγά από φελιζόλ και χαρτινά αυγά. Δεν είναι τόσο καλή ίδεα να τα χρησιμοποιείτε σε κανονικά αυγα αφού η ιδέα είναι να τα κρατήσετε και για τις επόμενες γιορτές.

 

 

Πριν από την εφαρμογή η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και λειά. Εφαρμόστε το χρώμα με πινελάσα ώστε να εφαρμοστεί ομοιόμορφα. Όταν στεγνώσει το πρώτο επίστρωμα, μπορείτε να βάλετε άλλο ένα, κατά δική σας προτίμηση. Αυγά βαμμένα με αυτό τον τρόπο, θα είναι ενιδαφέροντα και χώρις να εφαρμόσετε κιμωλία, και μόλις στεγνώσουν αρκετά μπορείτε να τα δώσετε στα παιδιά για να τα στολίσουν όπως θέλουν με πολύχρωμες κιμωλίες και να τα σβήνουν και ξανακάνουν μέχρι να είναι εντελώς ευχαριστημένα.

Στολίδα με λεπτούς μαρκαδόρους

Αυτή η τεχνική είναι για να κάνουν φανταστικά στολίδια ακόμα και όσοι δεν ξέρουν να ζωγραφίζουν καθόλου. Πάρτε στα χέρια σας ένα βραστό αυγό, ξύλινο ή από φελιζόλ, καθαρίστε το και ας είναι εντελώς ξηρό και με μαρκαδόρους με λεπτή μύτη σχεδίαστε μορφές και φόρμες. ενωνόντας καμπύλες και ευθείες γραμμές. Μπορείτε απλά να κάνετε τα ίδια σχέδια όπως αύτα που γεννιούνται αυθόρμητα την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο, μπορούν χωρίς πρόβλημα να γίνουν ένα καταπληκτικό στολίδι σ'όλη την επιφάνεια του αυγού. Και, μαζί με το που θα έχετε μια εξαιρετική διακόσμηση, οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτή η τεχνική είναι πολύ καλή για να χαλαρώσετε και απελευθερωθείτε από το καθημερινό στρες.

 

 

Μαραδόροι ακουαρέλας και ακρυλικοί

Η χρήση μαρκαδόρων με παχιά μύτη με ακρυλικά ή χρώματα ακουαρέλας μέσα τους είναι άλλη μια λύση για αυτούς που δεν είναι τόσο έμπειροι με ζωγραφική. Με τους μαρκαδόρους ακουαρέλας, θα έχετε καλύτερο έλεγχο στις κινήσεις σας, ιδιαίτερα σε στρογγυλή επιφάνεια αυγών, και θα εφέ που θα φτιάξετε θα είναι φανταστικά και αρκετά παρόμοια με αυτά των κανονικών νερομπογιών. Εδώ η ίδια δομή της υφής αυγού, είτε βραστού είτε ξύλινο, είτε από φελιζόλ, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα. Επίσης, για το τελικό εφέ θα είναι σηματνικό αν η επιφάνεια του αυγού ήταν ξηρη ή βρεγμένη, όπως και στα κλασικά χρώματα ακουαρέλας.

 

 

Οι ακρυλικοί μαρκαδόροι είναι πάρα πολύ καλή για ακριβείς κινήσεις και θα σας διευκολύνουν τη διακόσμηση αν δεν έχετε έμεπιρα χέρια, αλλά και αν φτιάξετε πάρα πολυ συγκεκρημένα σχέδια. Όπως και τα ακρυλικά χρώματα τα οποια περιέχον μέσα τους, είναι κατάλληλοι για όλες τις επιφάνειες, οπότε όλα τα είδη των αυγών είναι κατάλληλα. Οι ακρυλικοί μαρκαδόροι είναι ακόμα πιο εύκολη για χρήση επειδή το δεν υπάρχει διαρροή και γρήγορα θα φτιάξετε κομψές διακοσμήσεις όπως πουλιές ή γεωμετρικα σχήματα. Αυτούς τους μαρκαδόρους θα βρείτε και σε ασυνήθιστa χρώματα και μεταλλικές αποχρώσεις όπως ασημένιο που είναι άλλο ένα πλεονέκτημα σε σύγκρηση με άλλες βαφές και τεχνικές.

 

 

Bonus

Ενώ, χωρίς αμφιβολία, το πλεονετκήμα για όλες τις τεχνικές που ίδαμε πάνω είναι η μορφιά και η πρωτοτυπία τους, όπως και η εύκολη εφαρμογή, το μειονεκτήμα είναι που, δυστυχώς, αν αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές σε κανονικά αυγά, δε θα μπορέσουμε να τα τρώμε. Βαφές, χρώματα και άλλες ούσιες είναι φαντασικά, αλλά δεν είναι φαγώσιμα και μπορούν εύκολα να περάσουν τη λεπτή φλούδα των αυγών και να φτάσουν μέσα του. Ευτυχώς, στη ντεκουπάζ, υπάρχει πολύ απλή αντικατάσταση για την κόλλα, η οποία δεν είναι μόνο φαγώσιμη, είναι και υγιεινής, ώστε να μπορείτε να μπορείτε να απολαμβάνετε και την ομορφιά και τη γεύση των αυγών.

 

 

Θα χρειαστείτε χαρτοπετσέτες, εννοείται, όπως και όταν κάνετε ντεκουπάζ με κόλλα. Η διαδικασία με χαρτοπετσέτες θα είναι ίδια, θα πάρουμε το τρίτω επίστρωμα και θα κόψουμε με ψαλίδι μοτίβο που θέλουμε επάνω σε αυγό μας. Η πιο σημαντική διαφορά είναι στο γεγονός που τώρα, αντί για κόλλα θα πάρουμε... το ασπράδι αυγού! Χτυπήστε την καλά καλά, και εφαρμόστε την σιγά σιγά στην επιφάνεια του αυγού με ένα πινέλο. Ύστερα κολλήστε το μοτίβο επάνω της και αφήστε να στεγνώσει. Στο τέλος μπορείτε να περάσετε με λάδι μαγειρικής σ'όλη την επιφάνεια του αυγού, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αν σας αρέσει να είναι ματ το αποτέλεσμα.

 

 

Συνήθως μαζευόμαστε για τις γιορτές εξαιρετικά αν γενικά δεν έχουμε ποlύ χρόνο για τους φίλους και την οικογένεια μας. Οπωσδήποτε το θέμα συζυτήσεων όταν θα είμαστε όλοι μαζί θα είναι τίνος γλυκά είναι τα πιο νόστιμα και τίνος αυγά τα πιο όμορφα. Αν χρησιμοποείτε μια από τις τεχνικές αυτές, πολλοί σίγουρα θα πούνε ότι έχουν νικήσει τα δικά σας παχαλινά αυγά, και εσείς μάλλον θα τους πείτε πιο είναι το μυστικό σας.


6 συμβουλές για ένα δώρο για έναν καλλιτέχνη

05.06.2023

Φώτα, δέντρο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια... και δώρα. Είτε είστε 5 ετών είτε ενήλικας, το σωστό χριστουγεννιάτικο...

Plaster art στο ARTMIE - δοκιμάσαμε και εμείς την καυτή τάση

02.06.2023

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια καταπληκτική εμπειρία από το εργαστήρι Plaster Art, όπου όλοι εμείς...

Ανακαλύψτε τους καλύτερους συνδυασμούς χρωμάτων στη ζωγραφική

31.05.2023

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια εξαιρετική εικόνα που να τραβάει πραγματικά τα βλέμματα, τότε είναι σημαντικό...

Ο οδηγός σας για το Pouring art

30.05.2023

Υπάρχει κάτι μαγικό στο να ρίχνεις χρώμα. Είναι σαν να φτιάχνεις ένα είδος αλχημικού ελιξίριου, οπότε...

Created by the system www.fast-webshop.com

NzQwNz
Δημοφιλή προϊόντα
Εν ολίγοις: 0
Όλα στο καλάθι
Χαρίστε στον εαυτό σας μια δημιουργική έκπληξη
{IMAGE}
{NAME}
Σε απόθεμα Αριθμός: {NUMBER} Η τιμή: {PRICE} €
-
1
+
Προσθήκη στο καλάθι
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Σε απόθεμα Αριθμός: {SECOND_NUMBER} Η τιμή: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Προσθήκη στο καλάθι